El Casal de Joves la Troka acull a Torrelles de Llobregat el Transforma 2017

portada

El passat dissabte 22 d’abril el Casal de Joves la Troka va acollir, a Torrelles de Llobregat, una nova edició del Transforma, l’espai de reflexió, debat i posicionament més important de Casals de Joves de Catalunya.

Enguany, el tema escollit va ser «COMBATRE EL RACISME DES DE LA DIVERSITAT». Per començar, l’Helena Castellà, politòloga i autora de l’estudi «L’extrema dreta, un fenomen europeu», ens va ajudar a desemmascarar els partits d’extrema dreta a Europa, prenent consciència de les característiques i conseqüències de la nova extrema dreta. Aquesta presa de contacte amb aquesta incipient realitat, ens va portar al debat sobre quin paper podem tenir els casals de joves alhora de combatre l’extrema dreta del segle XXI.

Acte seguit, l’Aristarc Claramunt, voluntari a Grècia, i en Ferran Muñoz, voluntari a Grècia i politòleg ens van apropar al viatge que la Sarah i el Karrar van haver de viure per allunyar-se de la realitat dels seus països d’origen: la guerra. A través d’aquests dos viatges, vam aprofundir en temes com ara les migracions, les fronteres, els conflictes armats i el racisme institucional. En Ferran i l’Aristarc, també, ens van explicar la seva experiència com a voluntaris de diversos camps de refugiades de Grècia.

Com podem permeabilitzar els casals per a incloure la diversitat cultural? Com podem organitza-nos i quines eines tenim per a combatre el racisme als nostres barris? Com podem fer que els casals siguin una representació real de la diversitat existent en la població jove? Perquè no ens apropem a entitats culturals amb una amplitud cultural més diversa? Totes aquestes preguntes són les que van guiar l’últim bloc del Transforma, acompanyats per Rodrigo Prieto, doctor en psicologia social, llicenciat en comunicació social i soci fundador i director de continguts de l’Institut Diversitas.

Finalment vam marxar a casa amb molta força, idees i objectius per a fer front a les exigències socials que ens permetin esdevenir entitats més inclusives, més obertes, i més combatents!