És un dia trist per la defensa de drets a Barcelona. Comunicat de SOS Racisme

Avui ha sortit la noticia que un venedor ambulant detingut per la Guàrdia Urbana de Barcelona ha estat ingressat al CIE de la Zona Franca. Davant la persecució i la impunitat policial, el racisme institucional, el càstig sistemàtic a les veïnes sense papers (que .no oblidem- també són refugiades) i, en definitiva, per la defensa dels drets; compartim el comunicat de SOS Racisme sobre aquests fets.

IMG_20160419_172304-300x225A les lluites socials en general, i en drets humans en particular, sovint ens trobem entrebancs que dificulten la nostra tasca, però tenim per costum superar-los i avançar, així, amb més força. Però hi ha realitats que costen més de superar que altres, fent-nos evident el mur immens contra el que ens enfrontem dia a dia. I avui ens trobem amb la impossibilitat de donar suport a una persona que ha estat víctima de racisme, perquè tot i utilitzar totes les eines a l’abast, una vegada més el sistema guanya.

El «sistema» no és un ens abstracte. El sistema està format, en aquest cas, per la Llei d’Estrangeria, el Codi Penal i polítiques que penalitzen contundentment la combinació de situació d’exclusió i persona migrada. Unes institucions incapaces de garantir que no es vulnerin els drets humans i de protegir a les víctimes, i un cos de policia que s’aprofita d’aquesta situació per actuar amb impunitat.

L’Issa Seye està tancat al CIE de Barcelona des del diumenge 24 de juliol esperant la seva expulsió al Senegal. Fa uns mesos, quan el CIE encara estava tancat, ja havia patit una expulsió exprés, després de ser detingut per la Policia Nacional a la porta de casa seva, però havia aconseguit tornar.

Se l’acusa de no tenir permís de residencia, de vulnerar l’inhumà sistema Schenguen i d’acumular antecedents policials (que no pas penals). Antecedents acumulats durant més de 9 anys de treballar en la venda ambulant no autoritzada. Però hi ha quelcom més, que des de SOS Racisme considerem determinant: l’Issa Seye va ser atropellat per un agent de la Guàrdia Urbana en moto al crit de «al suelo negro de mierda», li van trencar la cama i ho va denunciar. Des d’aleshores, el 2012, es va iniciar un llarg procés judicial que contínuament l’ha menyspreat. El Jutjat d’Instrucció i l’Audiència Provincial van desestimar la responsabilitat de l’agent en l’agressió, i fa només uns mesos, el jutjat Contenciós Administratiu també va desestimar la responsabilitat subsidiària de l’Ajuntament de Barcelona.

“L’estat i la policia utilitzen la llei d’estrangeria

per desfer-se d’aquells que no tenen por de defensar els seus drets”

Després d’aquella denúncia el 2012, també va començar una persecució policial. La policia el coneixia i el denunciava repetidament. De les 5 denúncies que li portem a SOS Racisme, en dues ha estat absolt per comprovar-se que eren falses, les altres 3 s’han arxivat. I a l’assetjament policial es va sumar el mediàtic: La Vanguardia li va trobar un sobrenom, «el Mandíbula», li atorgà un suposat domini del comerç ambulant i fins i tot publicava informacions respecte a la seva situació abans que el seu advocat en tingués coneixement.

Tot i estar plenament convençudes, és difícil demostrar la situació que ha patit l’Issa, ho sabem, perquè «el sistema» s’encarrega que així sigui.

L’Estat, a través dels cossos policials, ja no només utilitza la via penal per castigar la marginalitat i la immigració, sinó també la llei d’estrangeria per desfer-se d’aquells que no tenen por de defensar els seus drets. És aquest el paper que ha de fer una policia de proximitat que ha de vetllar precisament pels drets de les persones?

On queda la defensa dels drets de la ciutadania, quan t’invaliden les eines a l’abast? Cau el pes de la Llei d’estrangeria i tots els processos judicials són en va, quan expulsen la víctima o el testimoni.

Com associació que fa més de 25 anys que treballa en la igualtat de drets, sentim frustració quan no podem defensar els drets d’una persona que ha patit racisme, així com quan ens hem de felicitar quan les víctimes queden absoltes de denúncies falses i en canvi no podem iniciar processos judicials contra els infractors, contra els que atemptem una vegada i una altra contra la dignitat de les persones.

“CIE de Barcelona i venedors ambulants
no autoritzats es troben de nou”

Avui el CIE, un cop més, mostra la seva funció real: castigar les persones, expulsar veïns i veïnes sense papers. Retenir manters agredits i detinguts per la Guàrdia Urbana, el cos policial de la mateixa administració que vol tancar el CIE sense papers?

CIE de Barcelona i venedors ambulants no autoritzats avui es troben de nou. Dues realitats complexes, a cavall entre la rigorosa legalitat dels textos legislatius, i la crua realitat de la vida i la vulneració de drets.

Seguim treballant en la defensa dels drets i contra el racisme sense deixar de mirar a cap banda, perquè ambdues realitats són cabdals per tenir una ciutat més justa i humana.

Via SOS Racisme