La Caravana Antimàfia a Barcelona

 

I un any més ha passat la Caravana antimàfia per casa nostra i ho ha fet deixant petjada per allà on ha anat. El tema central d’aquest any ha sigut ”Les perifèries al centre” i es en aquestes perifèries, les de Barcelona, on hem decidit dur a terme la major part dels actes de la Caravana.

El tema ha sigut important, per adonar-nos com el deteriorament (a tots els nivells) de les perifèries, afavoreix a les màfies i a grups criminals en general, dotant-los d’un espai de control on dur a terme les activitats, a més d’una mà d’obra barata i sense moltes més possibilitats d’elecció. I per tant, de com la regeneració i el treball comunitari en aquests territoris, són, també, un procés de lluita contra la màfia. 

  IMG_20151124_193122

Així, dimarts 24 vam estar presents al nou Centre Cívic del Baró de Viver, per parlar amb els educadors/es i dinamitzadors/es del barri, parlant de les diferents experiències en el treball i les condicions de les perifèries a Barcelona, les del Baró de Viver i el casal de Joves de la Guineueta, i les d’Itàlia, amb les experiències de Catània i altres perifèries Italianes que ha visitat la Caravana durant aquest últim any.

En aquesta xerrada es van compartir anècdotes, situacions i iniciatives que s’han dut a terme, com per exemple, la d’un barri de Palermo (ZEN II) on un grup d’educadors/es amb els veïns i veïnes de la zona, han transformat la plaça central del barri, des de feia anys utilitzada com abocador, en una plaça utilitzable, netejant-la i utilitzant part de la deixalla abocada per crear art, donant-li altra vida a la plaça. També, es va debatre i reflexionar molt sobre la importància de valoritzar el nom i el sentiment de pertinença als barris, dotant-los de referents positius.

A la nit, després de la xerrada, va arribar el moment de tornar més aprop del centre i ajuntar-nos amb part dels immigrants italians instal·lats a Barcelona, algunes companyes de l‘associació l’AltraItalia, a la llibreria italiana Le Nuvole, on es va fer el passi del documental ”Terre di musica”, sobre els bens confiscats a la màfia i els seu reús social. 

12301552_1002231006515773_8762730550906356465_n

El dia següent, ben d’hora va arribar el moment d’anar a l’institut, on vam fer una xerrada a noies i nois de 4rt de la ESO i primer de Batxillerat de l’institut Pompeu Fabra de Badalona, gràcies al contacte del casal de Joves KAJA. Els joves van rebre la xerrada amb molta curiositat i es van treure conclusions interessants, que van servir per trencar amb l’estereotip de la màfia com ”el Padrino” o com quelcom molt allunyat de la societat on vivim.

Per últim, ja a la tarda, ens vam acostar al casal de Joves de La Prosperitat on vam fer una xerrada, acompanyades d’en Joan Queralt, periodista i escriptor especialitzat en màfia i antimàfia. A la xerrada es va parlar de que era la caravana antimàfia, quina havia sigut la seva trajectòria a Itàlia. Es va explicar sobre l’origen de la màfia i els lligams actuals amb la resta de la societat, creant-se un debat molt interessant sobre màfia i estat i els lligams i contradiccions hi havia entre l’un i l’altre.

11046214_1002257726513101_6161996168330617464_n

En general, han estat uns dies molt intensos, on em pogut anar a diferents llocs, conèixer realitats que no acostuma a mostrar Barcelona i fer xarxa amb persones i associacions sensibilitzades amb el tema, per continuar treballant, un any més i poder seguir acollint la Caravana Antimàfia.