Barberà del Vallès acull la trobada de debat i formació casalera TransForma i Participa!

El passat diumenge 22 de novembre, el Casal de Joves Obriu Pas va acollir a l’Espai Jove La Roma de Barberà del Vallès, una nova edició del Transforma+Participa, les jornades formatives casaleres per excel·lència.

Acompanyades per les companyes de l’associació valenciana Acontracorrent, que ens van visitar per conèixer el model de casal de joves associatiu, diverses casaleres ens vam repartir en els dos espais que acollirien cadascuna de les jornades.

IMG_20151122_160906

Al «Participa!», a través de diferents dinàmiques i debats, vam reflexionar sobre que entenem per participació, la rellevància social del projecte de casal de joves i que defineix un model associatiu com el nostre, en contraposició als casals de joves més institucionals. A més d’aquesta part de treball més teòric, també va donar temps a realitzar una formació encaminada a donar eines per fer més fàcil la nostra feina associativa, com per exemple augmentar la participació i l’efectivitat a les reunions.

 IMG_20151122_110844

Simultàniament, al «Transforma», l’espai de reflexió i debat, es va tractar el tema escollit per aquesta edició, el Model d’Oci. Per començar, el Rafa Cortés, sociòleg, antropòleg i amic, ens va fer viatjar en el temps, per precisament qüestionar-nos l’ús i el valor del temps. Així vam conèixer les diferents definicions de «oci» que s’han fet servir al llarg de la història a des de l’antiga Grècia. El debat però ens va portar a temes més propers, com fer una revisió crítica del model d’oci festiu, un dels més comuns en les nostres entitats. Amb la companyia del Carles Sedó i la Mercè Roure, el debat va girar principalment sobre les contradiccions entre el model social que defensem i les dinàmiques que es generen en les nostres festes, així com els filtres que limiten la inclusivitat dels nostres espais, deixant a gran part del jovent fora dels mateixos. Per acabar les jornades vam tenir com a convidat l’Alberto Puente, de l’àrea de joventut de l’Ajuntament de Cornellà, que ens va presentar el programa d’oci alternatiu «Nits Insòmnia», que vam poder conèixer en profunditat i del que vam extreure bones idees i dubtes interessants, tot i les diferències donades pel seu origen institucional enlloc d’associatiu.

 

IMG_20151122_110908