Eduquem en participació, de nou

El proper 9 de Febrer començarà l’assignatura  ‘Educar en participació. Una assignatura pendent’ a l’Institut La Romànica de Barberà del Vallès. Educar en participació és un projecte de ‘Casals de Joves de Catalunya’ que va veure la llum en els cursos 2006-07 i que enguany es realitzarà a dos classes de 3r d’ESO.

L’assignatura, que es farà al llarg del segon quadrimestre en el marc d’Educació per la Ciutadania, pretén despertar l’interès de l’alumnat pels afers públics, dotar-les d’eines i habilitats socials per participar, i fomentar la participació i la responsabilitat en la construcció i desenvolupament de la comunitat.

La primera part de l’assignatura està dedicada a fomentar l’autoconeixement individual i del grup classe, així com a algunes reflexions en torn a com és l’institut i el municipi. Més endavant es fan algunes activitats per a què l’alumnat pugui expressar els seus interessos i les seves inquietuds en vers l’institut i el municipi. En funció d’aquests, es creen grups de treball que realitzaran un projecte al llarg del quadrimestre sobre el tema que escullin.

Durant la segona part es posa l’accent en tots aquells aspectes relacionats amb els coneixements i les habilitats que faciliten i possibiliten la participació. Els sistemes de presa de decisions, el treball en equip i la cooperació, els nivells de participació o la resolució de conflictes són els que es tracten durant aquesta fase.

La tercera part és la més pragmàtica de totes. Consisteix en desenvolupar, amb el suport de la dinamitzadora de l’assignatura, els projectes grupals dels que prèviament, el grup de treball, haurà escollit la temàtica. Per a dur-ho a terme, també exposaran a la resta de companyes en què consisteix el seu projecte, com ho duran a la pràctica o quines dificultats i entrebancs s’estan trobant pel camí. Rebran també la visita d’una associació del municipi per a què puguin escoltar de primera mà una experiència associativa en marxa.

Per últim, la darrera part està dedicada als mecanismes d’avaluació. El propòsit durant aquest darrer apartat és dotar d’eines a l’alumnat per tal de que pugui valorar el desenvolupament i els resultats del projecte que han dut a terme, alhora que es valoren els coneixements obtinguts i el desenvolupament de l’assignatura.

Des de Casals de Joves de Catalunya apostem per aquest projecte reivindicant la importància que té –o hauria de tenir– el fet de que l’educació formal no estigui lligada exclusivament a unes matèries instrumentals que ens formen –només– com a futuribles treballadores.

Creiem que l’educació en temes de participació ciutadana ha de formar part d’una educació concebuda com quelcom més integral, en la que també es fomenti el desenvolupament d’una veritable societat civil organitzada a través de la pròpia formació.

Per això, volem posar el nostre gra de sorra realitzant de nou realitzant l’assignatura ‘Educar en Participació. Una assignatura pendent’ per, d’alguna manera, traslladar molts d’aquells aprenentatges que es generen en el nostre dia a dia associatiu a les aules de l’Institut La Romànica, fent més curta la distància entre l’educació formal i l’associacionisme educatiu juvenil.

IMG_4644_opt  IMG_4634_opt