CASALS DE JOVES ACULL LA PRIMERA VISITA A CATALUNYA DE LA CARAVANA INTERNACIONAL ANTIMAFIA.

A començament dels anys 90, en un periode de hegemonia de la mafia a Itàlia, confirmada pels assassinats als jutges Falcone i Borsellino, una part de la societat civil siciliana va començar a reflexionar sobre quin havia de ser el seu paper. Tenien el convenciment de que la lluita contra la mafia no podia quedar en mans només de la justícia, sinó que calia una resposta per part de la societat. Així l’any 1994 van començar amb la Caravana Antimafia, per tal de portar la seva denúncia als carrers i recuperar els territoris controlats pel crim organitzat. Aquesta caravana va començar a l’illa de Sícilia, extenent-se després a tota Itàlia i més endavant a Europa.

IMG_20141119_204922

El passat mes de novembre el Casal de Joves Obriu Pas, a Barberà, el Casal Autogestionat de Joves La Mola, a Molins de Rei i el Casal de Joves Xiroc, al barri del Fort Pienc a Barcelona, van acollir la primera visita a Catalunya de la Caravana. Amb diferents iniciatives com xerrades, experiències, teatre o la presència del periodista català Joan Queralt, especialitzat en crim organitzat, vam poder conèixer aquesta realitat.

IMG_20141121_130752

El missatge de la Caravana és deixar clar que parlar de màfia no és parlar d’una cosa folclòrica i exòtica que té a veure amb Sicília, sinó que es tracta d’un problema d’abast mundial pel que cal una resposta a la mateixa escala. Més que parlar-nos dels efectes de la màfia el discurs es va centrar en la lluita en la seva contra que porten tant temps desenvolupant, l’antimafia social. Gràcies a la sensibilització i mobilització han aconseguit molts avenços, també a nivell legal. En aquest sentit destaca la mesura de confiscar els bens de la màfia i retornar-los a la societat en forma de cooperatives que recuperen l’us social d’aquestes terres i edificis. A les diferents trobades van sortir moltes preguntes en el sentit de si no tenien por de plantar cara a unes organitzacions tan poderoses. La resposta dels “carovanieri” era unánime: “El més perillòs amb la màfia, es quedar-se sense fer rés”.

 

IMG_20141121_193114

 

IMG_20141119_182333