Think global, act local

Reflexions de l’Alba, casalera i activista de Nou Barris, arran de la fort onada de desnonaments ocorregut aquesta setmana al seu districte.

“Compartir experiències, inquietuds i problemes des d’una perspectiva jove ja és una forma de contrapoder”

“Aquests compromisos amb el territori i l’entorn seran els que després ens moguin contra les injustícies i les desigualtats”

Nou Barris: si alguna cosa s’ha parlat últimament sobre aquest districte barceloní, no ha sigut gaire engrescadora. Intento fer un repàs ràpid i em vénen al cap de manera directa els barris més empobrits de Barcelona i el drama dels desnonaments. Sí, Ciutat Meridiana -també coneguda com “Villadesahucio“- és Nou Barris.

Dilluns dia 3 de novembre ens vam trobar un panorama devastador, desafortunadament quotidià: l’anunci de 16 desnonaments en un matí al districte. D’aquests 16 va resultar que 5 eren a la Trinitat Vella (districte de Sant Andreu, molt a prop de Nou Barris), 3 es van aturar per pressió veïnal, altres 3 als jutjats, un es va efectuar, i en la resta d’ocasions, la gent que hi vivia va deixar les claus i l’habitatge abans del dilluns negre. Quin panorama, eh?

I els joves, en tot això, què hi pintem? Crec que no és molt agosarat dir que podem aportar noves formes de veure i entendre la societat. Això no vol dir que tinguem receptes màgiques ni solucions per a tot. El fet d’organitzar-se ja és una passa endavant: compartir experiències, inquietuds i problemes des d’una perspectiva jove ja és una forma de contrapoder. Els Casals de Joves i altres organitzacions com assemblees de joves són espais de formació i de lluita que no són aliens als contextos i els entorns a on es troben. Això vol dir que, d’una manera o d’una altra ens afecta tot allò que passa a prop nostre, i que, alhora podrem incidir-hi activament: ja sigui fent feina de formació, de conscienciació o acció directa.

A més a més, als casals els i les joves tenim l’oportunitat de desenvolupar els nostres projectes i idees, de generar més moviment de joves de dins i de fora de les entitats. Això vol dir crear una xarxa d’entitats, però sobretot de persones, vinculades amb el territori i amb unes inquietuds i compromisos vers aquest. Aquests compromisos amb el territori i l’entorn seran els que després ens moguin contra les injustícies i les desigualtats com poden ser els desnonaments a Nou Barris.

.La idea, doncs, no és quedar-nos amb el dolent: que si injustícies, que si desigualtats, que si mil-coses-més. La idea és poder aprofitar aquesta situació per dotar-nos d’eines que ens ajudin a donar la volta a tot allò amb què no  ens sentim còmodes o a tot allò amb què no hi estem d’acord. És transformar la nostra realitat més propera a través de tota aquella feina de formigueta del quotidià.

Sí, allò de Think global, act local.

Alba Sanjurjo- Casal de Joves Guineueta. (@sssanjur)

9barris cabrejada