Presentem “Cola’t al casal!” el nou recurs per treballar amb adolescents.

El passat dissabte 14 de juny el Casal de Joves El Racó va acollir al Centre Cívic Les Corts la presentació de “Cola’t al Casal” el nou recurs que hem elaborat de cara a potenciar el treball amb adolescents als casals de joves. L’objectiu és abandonar les pors, mandres i reserves per afrontar aquest repte que comparteixen molts casals, una aposta pel relleu i per ampliar la base de la nostra intervenció.

 

IMG_6675

 

La presentació va començar amb una aproximació a la temàtica des de diferents perspectives. El Marc Parés, investigador del IGOP ens va oferir unes quantes dades que permeten analitzar la participació de la gent jove. En contra dels tòpics, es demostra que les joves són molt actives socialment, tot i que estan menys presents en els canals de participació més tradicionals. En canvi vei

em una gran implicació en espais que tenen un tipus de organització més horitzontal i que tenen entre els seus eixos la millora de la qualitat democràtica. En aquest sentit sovint és marca una línia que separa la nova política de la vella, però cal dir que la coneguda com a “nova política” fa temps que funciona en projectes com els casals de joves, tot i que afortunadament cada cop és més hegemònica.

A continuació va intervenir la Mercé Vicién, de la associació de mestres Rosa Sensat, aportant el seu punt de vista des de la seva feina a un institut. Segons ella, el primer pas ha de ser deixar de veure les adolescents i les seves necessitats com un problema. Es tracta d’un moment d’obrir-se al món, en el que es busquen les eines per aconseguir-ho. Tot i això, tenen posicionaments intuitius, sobre la realitat de l’institut, i en aquests rebuigen el que perceben com a injust. La exposició va continuar amb el Fermín Rodríguez, membre del claustre de la Escola Lliure El Sol, que també ha participat en l’elaboració del recurs. El Fermín va resaltar la importància dels recursos pedagògics i la conveniència de que aquests siguin coherents amb els nous paradigmes socials abans esmentats. I això només serà creible i possible si sorgeixen d’espais i dinàmiques que estan plenament inmerses en aquesta “nova política”.

 

IMG_6674

 

Després d’aquesta interessant introducció vam passar a la pròpia presentació del “Cola’t al Casal” a càrrec de la Ruth Garcia, pedagòga que ha realitzat tècnicament el recurs. El format del recurs es una pàgina web que serveix com a guia pel treball amb adoles. Aquesta web esta estructurada en primer lloc a partir de les fases cronólogiques que recullen les diferents accions per realitzar una intervenció amb adoles. Dins de cadascuna de les fases està també subdivida en 3 tipus de continguts. Per una banda un desenvolupament més teòric, després un apartar de recursos que recull diferents eines pràctiques i en darrer lloc les experiències. Tot aquest recurs s’ha alimentat a partir de tres experiències que es van anar desenvolupant en paral·lel. Així el Casal de Joves Enfarrats va realitzar una intervenció a l’institut del seu poble, Palau-Solità i Plegamans. El Casal de Joves El Lokal va mapejar les adoles als espais públics del barri de La Pau, a Badalona. I el Casal de Joves el Racó va treballar conjuntament amb el grup de joves del Esplai L’Olivera Rodona, també de Les Corts. Arnau Terrassa, membre del casal, va tancar l’acte compartint l’èxit de la seva experiència, amb moltes possibilitats de continuitat i consolidació.

 

colatal.casaldejoves.org