Entrevista al CJ La Troka (Torrelles de Llobregat)

La Troka 2ENTREVISTA AL CASAL DE JOVES LA TROKA (Torrelles de Llobregat)

Nova associació torrellenca nascuda amb la idea de dinamitzar i generar un espai de participació on les joves del municipi puguem proposar i desenvolupar propostes segons les nostres inquietuds.

 

Tot justa fa 4 mesos que va néixer la nova associació Casal de Joves de Torrelles. D’on va sorgir la idea i amb quin objectiu vau crear aquesta nova entitat local?

Un grup de joves vam creure en la necessitat de crear aquesta entitat que ha de tenir per objectiu proporcionar una oferta social, cultural i associativa al joves del nostre poble.

El Casal de Joves pretén que les joves busquem quines són les nostres inquietuds i siguem capaces de satisfer-les a partir del nostre propi compromís i participació a la societat.

Torrelles ofereix una àmplia oferta de propostes a nivell associatiu. Perquè creieu, tot i així, que era necessària aquesta nova entitat? Quedava pendent omplir algun buit?

Si, tot i que hi ha forces associacions al poble, fins al moment no hi havia cap associació juvenil pròpiament dita, així que pensem que sempre hi ha hagut la manca d’un espai on totes les joves del poble hi tinguéssim cabuda. On ens poguéssim trobar, preparar activitats del nostre interès i organitzar-nos de forma autogestionada tenint en compte principalment les nostres necessitats.

Ens podríeu fer cinc cèntims de les propostes que teniu entre mans?

El funcionament que em proposat promou que les propostes sorgeixin de les mateixes joves.

Per fer-nos entendre, si tu tens una idea d’activitat la pots proposar i desenvolupar-la amb tothom que s’hi vulgui afegir, ja sigui un taller, una exposició, una xerrada, un cinefòrum, un debat o qualsevol activitat que es pugui dur a terme des del casal.

D’aquesta manera, i especialment pel fet d’adquirir part de responsabilitat d’un projecte de transformació social, les joves hem de poder anar trobant el nostre espai adequat de participació, entenent que serà diferent en cada un dels casos, en funció del grau de motivació i implicació que es vulgui adquirir. I diem això, perquè s’entengui que la forma de participar és i ha de ser diferent en cada un dels casos i mai pot ser una càrrega involuntària

Amb aquest sistema de moment han nascut alguns tallers i activitats, com ara: Taller de guitarra, classes de pilates, grups de conversa en angles, un curs de directors en el lleure, xerrades, classes de tonificació, tardes de cine, tornejos de Poker,…

El funcionament de cada una d’aquestes activitats dependrà de com se la plategi la comissió d’interessats.

El concepte “jove” és molt diferent a fa uns anys i ja s’allarga més enllà dels 30… A qui va dirigit el projecte i les activitats que mourà a partir d’ara l’associació Casal de Joves de Torrelles?

Tenim clar que el concepte joventut és molt ampli i és per això que el projecte va dirigit a tothom que se senti jove a partir de 14 anys.

En quant a les activitats, dependrà del plantejament de la comissió d’interessats, tenint en compte que sempre seran activitats obertes a tothom que s’hi vulgui afegir.

Com s’organitza aquesta nova associació?

El casal és autogestionat amb tots els sentits de la paraula, tot i que evidentment comptem amb el suport de la regidoria de joventut de l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat.

La organització interna és assembleària, però existeix una junta gestora encarregada d’administrar l’espai, fer d’enllaç entre el casal i l’administració i amb altres entitats.

Alguna altra cosa a destacar…

La primera acció participativa va ser durant el dia de la inauguració, on vam decidir el nom definitiu del casal, el que vam decidir entre totes els assistents va ser: Casal de Joves “LA TROKA”.

Des d’aquell dia obrim les portes del casal de 18 a 21h cada dia menys dissabte, això esta consolidant el casal com un punt de trobada de les joves de poble, això comporta intrínsecament noves relacions entre els diferents col·lectius i la posada en comú de necessitats alhora que propostes per a satisfer-les.

En resum, aquest petit/gran projecte va vent en popa!!!

www.casallatroka.org