Alternatives a allò inacceptable

alternatives a allò inacceptable  concurs fotos allò inacceptable

Des del Casal de Joves Algo Diferentes ens hem embarcat en un nou projecte que hem batejat amb el nom: “Alternatives a allò inacceptable”. Amb aquesta iniciativa volem obrir un espai de reflexió davant totes aquelles activitats quotidianes que hem incorporat amb total normalitat al nostre dia a dia perquè sempre les hem vist fer així, però que si ens poséssim a pensar sobre elles veuríem que no haurien de ser tant normals. Comprar en grans supermercats on els alls venen de xina quan els pagesos del costat de casa han de tirar alls perquè no en venen; tenir els nostres diners en un banc que estafa i fa fora a la gent de casa seva i que finança guerres i conflictes bèl·lics amb els nostres diners; omplir el nostre dia a dia amb mil activitats lúdiques que no ens deixen temps per cuinar, per comprar i acabem usant recursos fàcils amb els que molts es lucren a costa nostra. El sistema en el que vivim, i que moltes de nosaltres critiquem, es sosté en bona mesura en les nostres activitats diàries. Encara que no ens agradi, ens han “ensinistrat” per fer les coses com ells volen.

Afortunadament ja fa temps que molts col·lectius socials qüestionem aquesta forma de fer les coses. Ens plantegem les nostres activitats quotidianes que, analitzades des del pensament crític, hauríem de considerar inacceptables. Canviar els hàbits adquirits durant la nostra vida costa, per això sovint ens escudem en que no podem fer les coses d’altre manera. Però això no és cert del tot. Hi ha alternatives. Hi ha altres formes de fer les coses, i si no existeixen, creem-les si realment pensem que l’actual forma d’actuar no s’hauria de seguir tolerant. Hem triat el nom “Alternatives a allò inacceptable” per no quedar-nos amb el mal sabor de boca que les coses són així i que som part del problema… Igual que podem ser part del problema podem ser part de la solució. Plantegem aquest projecte com un espai obert per donar a conèixer alternatives i explicar com podem formar-ne part. És fonamental conèixer quines eines tenim al nostre abast per construir una altre realitat més propera als nostres ideals i als nostres requeriments ètics. Sovint detectem aquelles accions quotidianes que cada cop ens fa més mal fer… accions tant simples com anar a treure diners al banc… però al mateix temps desconeixem com ho podem fer per deixar de fer-les. Per això creiem interessant posar a l’abast de tothom aquelles iniciatives que ja funcionen i que amb el granet de sorra que nosaltres podem aportar podran seguir creixent i promovent el canvi que totes volem veure.

Al Casal vam començar el cicle visionant la pel·lícula “Interferències”, un film que vol mostrar com hem arribat a aquest punt “d’acceptació d’allò inacceptable” com si aquí no passés res. Frases com “La dimensión del horror de lo que queremos representar es tan grande que se nos escapa de las manos” o “somos víctimas o verdugos” no ens van deixar indiferents. Interferències planteja veritats com a punys, però que acaba donant un alè d’esperança i canvi que és el que nosaltres volem traslladar des del Casal. Per això la nostra segona activitat fou també una projecció, però en aquest cas del documental “Con tu Dinero”, obra de Setem Euskadi i produït per MOBIOLAK, amb el suport de la Agencia Basca de cooperació al desenvolupament i el Govern Basc. L’objectiu d’aquesta pel·lícula és mostrar les males pràctiques de les entitats bancàries, des d’inversió en armes fins a desnonaments de famílies en risc d’exclusió social. Davant d’aquesta situació planteja alternatives a la banca tradicional, com pot ser la banca ètica o les cooperatives de crèdit. I sobre aquestes alternatives tinguérem després un interessant debat amb membres del Projecte Fiare. Aquest projecte acaba de començar i té moltes ganes de créixer i créixer per seguir coneixent alternatives o que fins i tot en neixin de noves! “Alternatives a allò inacceptable” està obert a tothom qui vulgui presentar qualsevol alternativa, tingui una idea o una inquietud sobre les seves “accions inacceptables”.

Grup de Joves Algo Diferentes: algodiferentes@casaldejoves.org