Bona acollida i molts agraïments a la presentació del llibre “Aixequem la persiana”

pec-destacat

L’Espai Jove La Fontana reuneix diversos agents de l’educació juvenil en un acte en que la Federació de Casals de Joves va presentar el seu model educatiu.

Els Casals de Joves van presentar ahir un recull de reflexions sorgides de la pràctica educativa basada en la participació i l’autogestió del lleure. El llibre ha estat coordinat i editat per la Federació, l’entitat que interrelaciona aquests grups de joves, i posa en context (històric, sociològic, ideològic) la feina feta des del seu naixement l’any 1994. “Després de tants anys de funcionament, teníem la necessitat d’explicar què fem i com ens definim” va dir l’Helena Giner, ex-presidenta de la Federació i coordinadora del llibre.
A l’acte es va definir el Casal de Joves com un projecte d’educació popular basat en els principis d’autogestió, democràcia i laïcitat, que cal no confondre amb un simple espai (el local) o amb un “grup d’amics”, ja que la tasca que s’hi fa té com a objectiu l’aprenentatge individual i col·lectiu i en definitiva la transformació social cap a una societat més democràtica i participativa. “Calen projectes que incentivin la participació dels i les joves en l’organització de les seves activitats. En el fons, quina activitat s’hi realitza no és important, fem servir la cultura i el lleure com a excuses per aprendre a participar. El projecte de Casal també es pot considerar una continuació de Esplai, tant si els i les joves segueixen vinculats a aquests (com a monitors) o no, per mantenir i estendre el teixit associatiu al territori. Els i les joves no poden ser mers consumidors del seu propi lleure.”
Després van aportar breument la seva visió quatre persones vinculades de manera diferent al projecte: Jes Ramírez, qui va ser primer president de la Federació, es va mostrar emocionat i content de veure com “el projecte ha crescut i s’ha consolidat com a model”. Teresa Climent, de la Fundació Bofill va recordar els i les joves que “a més d’aprendre a participar, per transformar la societat també cal compromís”. Raquel Mortal, de l’Esplai Xiroc va defensar “el projecte combinat de Esplai i Casal” i Marc Puntos, del Casal de Joves Guineueta, va expressar que “pertànyer a un Casal és una gran oportunitat pel desenvolupament com a persona que malauradament no arriba a tos els i les joves i que cal fer un esforç perquè tothom hi pugui accedir”.
Irene Balaguer, de l’associació de mestres Rosa Sensat, es va mostrar convençuda de la necessitat de treballar plegats: “Els mestres i els joves compromesos no estem tant allunyats, perseguim el mateix. L’educació no està en crisi, és en una cruïlla. Hem de saber a on volem anar. S’ha acabat la divisió entre l’educació formal i l’educació informal, el Casal de Joves és un projecte de ciutadania europea”. També va dir que el llibre “dona moltes pistes per apropar-se als joves” i que el fet que hagués trigat tant en fer-se demostrava que s’ha fet bé: “Les coses des d’un despatx es fan més ràpid, però la manera de fer-les bé és participant i això és lent”.
Antoni Reig, Director general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, va felicitar els Casals per la seriositat de la feina feta i va remarcar que el llibre “és una de les primeres experiències escrites d’educació en el lleure, que tracta aquesta nova etapa juvenil no-adolescent, que ara s’allarga fins els trenta anys” i va agrair “l’honestedat i la claredat amb què s’explica el model i els objectius”.
En finalitzar, Marta López, actual Secretària General de la Federació, va agrair tothom l’interès mostrat i la participació al projecte, amb “amb especial menció a les persones que han participat del Secretariat al llarg d’aquests dinou anys d’història i als Casals de Joves, per obrir cada dia la persiana”

Podeu descarregar el llibre al banc de recursos.