Participar en els comicis és important però no és l’única manera d’incidir en les polítiques públiques

Els joves i la participació en els comicis electorals sembla que no van gaire agafats de la mà. De fet, des de Casals entenem que participar en els comicis és important però no és l’única manera d’incidir en les polítiques públiques.

Un sistema democràtic que té com a únic pal de paller les eleccions celebrades cada quatre anys mai podrà superar la crisi de la desafecció. L’acció d’introduir la butlleta a l’urna no fa prou pedagogia sobre la importància dels afers públics. Calen més accions per a que la política torni a ser valorada, però, sobretot, calen espais d’aprenentatge col·lectiu sobre la importància de la política, com ho són les associacions juvenils.

Òbviament, demandar més democràcia passa per ser exigent amb la societat perquè demana compromís amb l’entorn i voluntat d’implicar-s’hi. Però, a més, demandar més democràcia passa per ser més exigent amb els partits. El compromís amb la democràcia de base i la voluntat d’escolta i d’interlocució constant amb la societat civil organitzada haurien de ser trets d’identitat de la majoria dels partits, tot i que avui això encara no sigui així. Vet aquí un primer motiu per a la desafecció.

Vivim en un sistema que dóna massa poder a institucions econòmiques i financeres i massa poc a la ciutadania. Aquest fet té com a conseqüència la desprotecció de les persones perquè la seva voluntat no està representada en els llocs que, com l’FMI o el Banc Central Europeu, es prenen moltes de les decisions que les afecten.

Això provoca un segon grau de distància entre la política i la ciutadania, que se suma al drama de la desafecció: per què anar a votar, si al final qui decideix és el poder econòmic que supera els límits de l’estat i que, a més, no segueix cap lògica democràtica?

Considerar que les eleccions són una estratègia més per apropar-nos a la justícia social, a la igualtat o a treure poder a les classes dominants, és més que lícit, però centrar tota l’estratègia de la transformació de la nostra societat en les eleccions és un error.

Introduir una butlleta pot tenir valor, però per a la construcció sòlida de l’esquerra i la democràcia cal donar valor, també, a la feina que els Casals i altres associacions fem cada dia.

Article publicat a la web del CNJC