Denunciem l’actitud desproporcionada dels Mossos d’Esquadra

Comunicat de premsa de Casals de Joves de Catalunya, Esplais Catalans i el Moviment Laic i Progressista davant l’actuació desproporcionada dels Mossos d’Esquadra retenint a diverses persones joves que participaven en les mobilitzacions alternatives a la visita de Benet XVI

El passat 7 de novembre Benet XVI va visitar Barcelona per tal de consagrar la Sagrada Família. Davant d’aquest fets, diversos col·lectius, sota el el lema “Jo no t’espero”, ens vam mobilitzar per expressar el pluralisme de la societat catalana i defensar la laïcitat.

El mateix diumenge es va convocar una concentració a l’encreuament dels carrers Gran Via i Passeig de Gràcia després de la qual un grup de manifestants es va dirigir cap a Plaça Catalunya amb banderes i entonant els càntics propis de la protesta.

Un cop van arribar a la part superior de les Rambles el grup de persones van ser rodejades violentament (en paraules dels mossos “embossades”) per unes 8 furgonetes del cos d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra i retingudes allà durant més d’una hora i mitja. En el moment de “l’embossament” l’actitud dels agents va ser agressiva i discriminatòria. Mostra d’aquest fet va ser que les persones amb enganxines o símbols antipapistes que estaven als voltants del grup van ser també retingudes, mentre que les que no els van semblar involucrades a la protesta les van deixar marxar. Finalment un grup de 30, entre elles quatre persones membres de Casals de Joves de Catalunya i d’Esplac (entitats que formen part del Moviment Laic i Progressista) van quedar envoltades pels cossos policials.

Durant la retenció van ser diverses les persones que es van apropar a donar el seu suport al grup retingut, tot i que això no va fer canviar per res l’actitud dels mossos. De fet, la seva opacitat es va fer palesa evitant donar qualsevol informació sobre l’esdevenir de les persones retingudes als qui estaven fora, dificultant la visibilitat del grup, interposant encara més furgonetes entre el grup de suport i les persones retingudes i, fins i tot, intentant intimidar amb actitud xulesca a les persones vianants que mostraven el seu suport i indignació.

Per tot això, volem denunciar:

-        La desproporció entre l’actuació dels Mossos d’Esquadra i “l’amenaça” del grup de persones manifestants. Aquesta “amenaça” es va mesurar per motius purament estètics, donat que en el mateix moment el centre de la ciutat era ple de persones manifestant-se a favor de la visita del Papa amb banderes i cantant. Tanmateix, només el missatge crític amb la visita del Papa va ser el reprimit.

-        Les mancances democràtiques que encara patim i que permeten que encara s’impedeixin alguns drets fonamentals, com la llibertat d’expressió o la participació ciutadana, per motius estrictament ideològics i que res tenen a veure amb criteris de seguretat pública.

En darrer lloc volem recordar els compromisos assolits per la Conselleria d’Interior per fer les transformacions necessàries per augmentar el grau de transparència i ètica ciutadana del Cos de Mossos d’Esquadra i les seves actuacions. Aquesta és una aposta que aplaudim i defensem fermament. Però de la mateixa manera, volem denunciar que encara hi ha molt camí per fer, que encara hi ha greus mancances que es demostren amb fets com els descrits. Ens preocupa especialment l’incompliment sistemàtic d’alguna d’aquestes mesures com, per exemple, l’obligació dels agents antiavalots de dur visible el seu numero identificatiu que, després de més d’un any i mig en vigor, encara no s’aplica efectivament.

vídeo